måndag 30 juli 2012

Vi kan inte stoppa droganvändning genom drogtest

Vi kan inte förebygga eller stoppa ungdomarnas drogbrukning genom att testa dem i skolan. Varken frivilliga eller obligatoriska tester funkar. Likaså spelar det ingen roll om resultatet är hemlig eller inte. De som använder narkotika, skulle använda dem i alla fall. 

Det är inte rimlig att börja tester, när det finns så många öppna frågor bland annat om testningens frifillighet. Ska testerna vara frivilliga eller obligatoriska? Om de är frivilliga, de måste vara faktiskt detta. Och om testerna är obligatoriska, ska vi automatiskt testa alla elever i alla skolor? 

Man måste också redogöra för vem är den som bestämmer vem ska testas. Är det läraren, rektorn eller skolsköterskan? Om det är läraren, som har en dålig relation med eleven, finns det risk att läraren missbrukar makten.

Vi också borde vara oroliga för elevernas rättsskydd. Om testning är frivilligt, vad händer om eleven avböjer? Fast eleven är inte användare, finns det fara att denne blir brännmärkt. Det finns redan en exempel i Finland där en elev relegerad från skolan när hon avböjde testen. Hon hade inte använt droger. 

Det är sant, att genom testning kan man hitta och rädda sådana användare, som kanske har prövat en gång. Trotts allt drogtestet är inte det absolut bästa och mest vetenskapliga sättet för att se om ungdomar använder droger eller inte. Tyvärr testerna är opålitliga, och de ger inkorrekta resultaten. Det har hänt, att absolut rena ungdomar har fått resultatet om droganvändning. 

I stället av testning borde vi göra drogförebyggande arbete, vi borde upplysa och utbilda våra ungdomar. Vi borde behandla ungdomarnas missbrukning helhetsbetonad, inte bara domdera om droger. Det är bäst att berätta om risker om droger, och om riskerna som gäller det första provet. Men samtidigt är det viktigt att stöda ungdomarnas social kompetens och förstärka deras självkänslan. När skolan och föräldrarna tillsammans stöder ungdomar, har de stora chanser för livet utan narkotika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar