torsdag 26 juli 2012

Karin … ett oönskat barn


Simon och ekarna av Marianne Fredriksson är den andra romanen som vi läser i B- kursen. Boken handlar mest om barnslivet och barnsrelationer med deras föräldrar under olika situationer.

Bokens början handlar mest om Karins och Eriks barndom och det är ett träffande tema för mig därför jag började tänka och skriva om Karins liv och hur hennes liv såg ut .

Hon har samlat mellan sorgen och förmågan och hon har varit handen som rör och påverkar många livshändelserna i romanen .

När jag läste fram i boken började jag bli nyfiken om Karins sorg och vad var orsaker åt den? Men så snart fick jag mitt svar och det var i det här citatet ” under hela barndomen fick Karin höra om hur oönskat hon varit och hur nära att kosta sin mor livet. Det var en ofta upprepad berättelse, hon godtog den som naturlig och hon förstod sin mor” S . 43


Karins sorg var ett kännetecken till henne under alla händelser i romanen. Jag har visst att hennes sorg växte från att hon ofta har hört de upprepade berättelserna från sitt sällskap att hon var ett oönskat sladdbarn till sin familj . Hennes mor var en bit över fyrtio och har trott att det var som förgjort att vara gravid .
Samt har mamman haft fem söner och den yngste sonen var sex år gammal därför det inte fanns ett behov för ett barn till.

Karin har hört också om sin födelse som var så marig och hon var nära att stryka sin mor eftersom det var en tre dagar lång kamp för att driva henne ur mammans kropp.

Andra sak var den plågsamma berättelsen om den första träffen med hennes mor som inte hälsades med glädje eftersom barnet var en flicka som var en av dessa arma som skulle dömas till slaveri och smärtsamma födslar .
Flickan som var en levande varelse som absolut mindre än att vara en människa och liknade mer en slav under de tidigare tiderna .

Karins barndom var blandning av plågsamma berättelser av människor och smärtsamma straff av sin mor
men jag blev häpen när jag observerade att Karins straff mest kom från sin mor på olika sätt.
Till exempel mammans straff var fysiskt och det var tydligt när mamman tvingade flickan att hjälpa till hushållet när hon var så liten och även om flickan var mindre än nio år började hon laga mat och stå vid spisen och när hon gjorde fel skull hon fick en smäll på ryggen.

Kanske var det här sättet en del av flickors uppfostran under romanstiden att flickorna måste tryckas ner för att inte ha självständighet och våga konkurera med männen .
Eller det var rädslan av skammen som kan följa hela familjen när kvinnan skulle våga kära och sen kärleken som kanske skulle hämta ett oäkta barn. Där för de tidigare människorna tryckte kvinnor ner hela tiden.

Och mitt andra citat är ”men hon överlevde, blev stor och stark, därför att hon hade en far” S.43.

Hon hade ett kraftigt stöd från sin pappa som har älskat henne så mycket eftersom han hade en annan flicka som dött i lungsoten när hon var sju år gammal. och han har älskat henne så mycket och denna lilla döda flicka var Petters länk till livet.
Tillika när den nya flickan föddes blev det en stor glädje för honom för att hans lilla älskade hade kommit tillbacka till honom. 

Karin kunde klara livet och bli en stark kvinna och hon kunde skapa sin insikt om hur obegripligt livet kan ordnas och hur det kunde bli begripligt trots allt.
 Hon började skolan och fick hoppa över en klass och det var som en presente till pappans omåttliga stolthet.
Jag tycker att hon kunde klara sig eftersom hon ville vara tacksam för sin pappa och sin kärlek till henne först även om han har dött när hon har varit nio år gammal men hon har trott att fadern fanns kvar kring henne och alltid skulle finnas där.

Till det andra att hon ville rensa de plågsamma berättelserna som hon har hört tidigare om
flickorna är slavar, flickorna som hämtar sorgen eller skammen .

Men trots allt hon levde som en ledsen kvinna eftersom hon har mist mammans kärlek som är den första kärleken till varje barn och mamman är alltid den bäste känslokällan till barnet oavsett när föds barnet eller vilken kön barnet är? Och när barnet mister mammans kärlek ska absolut förlora en viktig del av sin personlighet.


Eller hon var bara ett oönskat barn som många barn i vårt liv ” egentligen borde hon ha givit upp tidigt, som andra önskade barn som slogs ner av tuberkulsen där i trakten ”S.43 men i svarige i dag har vi en lag som behandlar det här problemet i svenskt samhället och om detta skrev Författaren Lisbeth Pipping i debattartikel som har rubriken ” Ingen kvinna ska behöva föda ett oönskat barn” Lisbeth sa att ”Det är en mänsklig rättighet att födas önskad och älskad” Med fri abort ökar chanserna för att fler barn som föds ska vara välkomna. Fri abort är också en hälsofråga för kvinnan, både fysiskt och psykiskt. Det borde vara alla kvinnors rättighet att avgöra om och när hon vill ha barn.

Det finns lika många anledningar till abort som det finns aborter. Abort är bättre än ett oönskat barn hos sina egna föräldrar . Jag har läst på samma artikel om oönskade barnen i vissa länder som förbjuder abort . på de här länderna åter tusen barn ibland lämnas till barnhem och i bästa fall blir bortadopterade, annars överges de till ett liv på gatan där de utnyttjas både fysiskt och sexuellt – eller säljs som sexslavar.


Slutligen vill jag säga snälla kvinnor fundera annan att vara gravid och du absolut har rätten att välja ditt liv still men när du ska aborta ditt barn , du ska aborta ditt hjärta först.

1 kommentar:

  1. Dafabet - Legalbet.co.kr - Nigeria
    Learn about the legality of william hill legal bets 다파벳 in the sports betting market, as well as the legal online sportsbook for your country.

    SvaraRadera