måndag 30 juli 2012

Förbud, kontroll eller personlighet?


Förbud, kontroll eller personlighet?

            Den frågan är vad vi vill för att uppfostra människor. Personligen föredrar jag att ungdomar har en stark personlighet så de kan bestämma själv om de vill ta drog eller inte. Naturligtvis är det inte lätt. Det kräver en stor ansträngning från alla: ungdomarna, läraren, pedagogerna, psykologerna och framför allt föräldrarna. Ett superbra uttryck som jag tycker om mycket är så här: ”om du ser en hungrig person måste du inte ge honom en fisk, du måste lära honom att fiska”. Den sista är mycket svartare men det kan vara mycket mer produktivt och användbart.

            Om vi gör drogtest på skolan vad ska hända när ungdomarna slutar på skolan? Det ska inte finnas mer kontroll och vi kan inte vara säkra att vad de lära sig om drog är rätt eller inte. De ska vara rädda under tiden på skolan, det är säkert och de kan känna sig fria efter skolan. Vad ska vi göra då? Ett tryggare sätt är att förebygga drogsförbrukning sedan man är ett barn. Man är aldrig säker att hans barn inte ska ta drog. Det spelar ingen roll om man har pengar eller inte, om man är utbildad eller inte, om man har en förtroende familj eller inte, alla barn är under risk att bli knarkare. Samhällets jobb är att låtsas om barn och ungdomar eftersom de är farliga och späda ålder.

            När en ungdom börjar ta drog sker det olika attitydförändringar. Man börjar behöva mer och mer pengar, mer frånvaro på skolan, värre skolresultat, lättna snabbt, ha tärd ansikte, förlora vänner och sammanfattningsvis ha ett konstigt beteende. Man kan upptäcka det om man har ett bra förhållande med ungdomarna, i skolan och hemma. Tänker ni att vi kan ha det här väl förhållande om vi gör drogtest? Det tror jag inte. Vi skulle överträda sin frihet och privathet och vi skulle få som resultat att de inte skulle lita på oss. Vi kan göra drogtest men vad kan hända senare? De ska inte berätta oss vad de tänker, vad den är första skäl vars avseende gjorde att de började ta droger.

            På andra sidan är det säkert att vi skulle veta precis vilka ungdomar tar droger om vi gör drogtest. Om vi gjorde så där skulle vi böra göra en stor annonskampanj för att det blir ett normalt ärende i hela Sverige. Ungdomar kan inte känna sig förrådde eller vi skulle inte kunna hjälpa dem. Om någon inte vill få hjälp är det omöjligt att hjälpa honom/henne. Det är ett super viktigt ärende som kan påverka resten av sitt liv; de kan räddas eller de kan förstöras.

            Efter att tänka om nack- och fördelar tänker jag att vi måste göra en stor kampanj mot narkotika. Problemet måste lösas från rötterna och detta problem börjar med länder som producerar drogerna och senare med människor som säljer drogerna tills ungdomarna. Det händer inte på skolan så tills löser vi det första problem ska det finnas drog på skolorna. Det finns professionella människor som vet hur man måste umgås med drogerna. Skolorna behöver dessa människor. Lärarna, rektorer, psykologerna, föräldrarna, osv måste veta hur man kan upptäcka om det finns drog omkring dem. Skolan kan vara en perfekt plats för att göra samtal, aktiviteter med alla och ge stöd för att samarbeta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar